הסכמות מחוץ לכותלי בית המשפט בסכסוכים משפחתיים בצוואות וירושות
כאשר אדם הולך לבית עולמו, הוא בדרך כלל מותיר אחריו בצד החובות גם נכסים, כספים וזכויות. סך כל אלה עוברים לאחר מותו ליורשיו, באחת מהדרכים שלהלן:
.1 בדרך של ירושה מכוח הדין – כאשר המנוח לא הניח אחריו צוואה, החוק קובע את אופן העברת עיזבון המנוח ליורשיו, לפי ההוראות הקבועות בחוק ועל פי מעגלי קירבה אל המנוח.
.2 בדרך של צוואה – צוואה היא מסמך משפטי שעורך המצווה בחייו ובו הוא מורה על חלוקת העיזבון לאחר מותו. באם אין סיבה לפסילת הצוואה מקיימים את הצוואה כלשונה ומחלקים את העזבון בין היורשים על פי האמור בצוואה.
לעיתים, לאחר מות המוריש מתעוררות מחלוקות בין היורשים, לרוב בין בני המשפחה. אם לא מוצאים פתרון ראוי לאותן סוגיות הן עלולות להגיע לפתחו של בית המשפט, והדיון בהן יכול להמשך גם כמה שנים.
לחלק ירושה מבלי לפרק את המשפחה
הצוואה לבדה איננה מאפשרת ליורשים לחלק את העיזבון ו/או לבצע כל פעולה משפטית של רישום זכויותיהם כיורשים. לאחר מות המצווה, על היורשים, להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה למתן צו ירושה מכוח הדין ו/או למתן צו קיום צוואה במקרה שבו הותיר המצווה צוואה – ורק עם קבלת הצו ניתן יהיה לחלק את העיזבון ולבצע פעולות משפטיות. לאחר הגשת הבקשה למתן צו ירושה ו/או צו קיום הצוואה, הרשם לענייני ירושה מפרסם את הבקשה בעיתון כדי ליידע את מי שעלול להתנגד לבקשה.
במקרה שבו מוגשת התנגדות למתן צו ירושה או צו קיום צוואה הרשם לענייני ירושה מעביר את התיק לדיון משפטי כתובענה לכל דבר ועניין, לבית המשפט לענייני משפחה הסמוך למקום מגוריו של המצווה. הדיונים בבית המשפט לענייני משפחה בתיקי עיזבון יכולים להיות ארוכים ויקרים מאוד ובמקרים לא מעטים, בסופו של יום כל המעורבים בעניין עלולים להפסיד כספים רבים והקשרים המשפחתיים מתערערים. במקרים כאלה מומלץ מאוד, כבר כאשר מתגלה הסכסוך המשפחתי, לפנות להליך של הידברות בין הצדדים, מתוך מטרה להגיע להסכמות מחוץ לכותלי בית המשפט ולהסתייע בצוות שמורכב מבעלי מקצוע מומחים בתחומם: עורכי דין, אנשי פיננסים ואחרים על פי הצורך והעניין ולהגיע להבנות ראויות בתוך זמן סביר ובמחיר מתקבל על הדעת. הסכם שנחתם בין יורשים ומוגש לבית המשפט, מקבל תוקף של פסק דין וביחד עמו מתקבל הצו הנדרש שסולל בפני הנהנים את הזכות לחלק את העיזבון ולהנות מפירותיו.
הניסיון מלמד כי סכסוכים, ככל שיהיו קשים, המסתיימים בהסכמות מחוץ לכותלי בית המשפט – יש בהם כדי למנוע קרע משפחתי לעתיד לבוא
וההסכמות שומרות על שלמות המשפחה בעתיד.
הצוות המקצועי של הסכמות: