מאת: אפרת אנגל – עו”ד ומגשרת במרכז הסכמות
ההחלטה להתגרש היא אחת ההחלטות הכי חשובות והכי משמעותיות שתעשו בחיים שלכם, במיוחד אם יש לכם ילדים. אם פעם מי שרצה להתגרש התבייש כך, ועשה כל שביכולתו כדי להימנע מהגירושין- נראה שבימינו גירושין הם עניין של מה בכך, משהו שכולם עוברים, יש אפילו שיגידו מכת מדינה.
באחת הסדרות המובילות בטלוויזיה, אומר השחקן הראשי לשחקן המשנה שמולו (גבר צעיר ומסוקס): “יאללה תתחתן כדי שתוכל להתגרש ולהתחיל לחיות..”. נראה אם כך, שהגירושין הפכו להיות תהליך כמעט הכרחי ובלתי נמנע בחיינו.
יחד עם זאת, מי שחווה גירושין יודע כי הדרך לתהליך “הנחשק” לא קלה בלשון המעטה והיא רצופה בהחלטות ובנקודות מפתח מכריעות על ציר הזמן, אשר יכולות להשפיע לא רק על מי שמחליט להתגרש אלא גם על הסובבים אותו.
לפני שאתם מחליטים לקחת חלק פעיל בתהליך הגירושין הנה כמה טעויות נפוצות שכדאי להימנע מהן בדרך:
הכרזה ספונטנית ופומבית על הרצון להתגרש: אם החלטתם שאתם רוצים להתגרש, כדאי שתהיו בטוחים שזה מה שאתם באמת רוצים. לא מומלץ לצאת בהכרזה ספונטנית ופומבית כזו אחרי כל ריב. זכרו שההחלטה להתגרש תשפיע לא רק עליכם ועל בן/בת הזוג אלא גם על הילדים, על המשפחה המורחבת ועל הסובבים אותכם. הכרזה פומבית וספונטנית יכולה גם לגרור תגובות ומעשים של בן/בת הזוג אשר ישפיעו גם הם על התהליך כולו בצורה בלתי הפיכה. לכן מומלץ לחשוב היטב, לנתח את המצב, לנסות לעורר שינוי ו/או מודעות לתחושות אצל בן/בת הזוג וכמובן לפנות לקבלת יעוץ משפטי אישי על מנת לקבל מושג לגבי המשמעות המעשית לרצון להתגרש. נסו לבחור זמן מתאים לשיחה, בחרו מקום שתוכלו לשוחח על העניין ובואו מוכנים לתגובות בן/בת הזוג.
שיתוף הילדים בזמן אמת בהחלטה על הרצון להתגרש: שיתפתם את בן/בת הזוג שלכם בהחלטה להתגרש ועכשיו בוער בכם הרצון לשתף את כל העולם בידיעה. מה יותר מתאים משיתוף הילדים בהחלטה? הרי הם גרים איתכם בבית, הם ערים/מודעים למתח הקיים, ולעיתים גם לחילופי המילים או המריבות. לפני שאתם משתפים את הילדים, פנו (עדיף ביחד) לאיש מקצוע מתחום הטיפול, קבלו הדרכה כיצד לספר לילדים, מתי לספר להם ומה לספר להם. אנשי המקצוע ידריכו אותכם בהתאם לגילם של הילדים ויתנו לכם כלים להתמודד עם התגובות ועם השאלות שיגיעו בעקבות השיתוף בהחלטה להתגרש. אנחנו אמנם מכירים את הילדים שלנו הכי טוב, אבל אנחנו ממש לא יודעים איך הם יגיבו או איך אנחנו נצטרך להגיב בסיטואציה הזו.
קבלת החלטות חד צדדיות: ברגע שהודעתם לבן/בת הזוג שלכם שאתם רוצים להתגרש – הכל משתנה. האינטראקציה בינכם לעולם לא תהיה מה שהיא הייתה טרם הודעתכם. אצל בן/בת הזוג מתעוררת חשדנות כלפיכם, לעיתים מתעורר כעס גדול, עלבון, שנאה ועוד רגשות קיצוניים נוספים שנותנים תחושה של חוסר שליטה ובלבול. כדאי לזכור שבניגוד אליכם, לבן/בת הזוג לא היה עדיין זמן לעכל ולהפנים את המצב החדש, ולכן כדאי לגלות רגישות. כמו כן כדאי להימנע מקבלת החלטות חד צדדיות ובכלל להימנע מביצוע פעולות חד צדדיות. כדאי להמשיך להתנהל ולנהל חיי שגרה יציבים ולנסות ולקבל החלטות משותפות כדי לא להסלים את המצב.
חשוב לזכור שהכל התחיל מאהבה גדולה או מרצון לחיות ביחד ולהקים בית ומשפחה. גם כשיש סיבה אמיתית לגירושין (כל סיבה היא אמיתית למי שמחליט להתגרש) כדאי לתת מקום לתהליך ולזכור שכמו שלקח לזוג זמן להתחבר ולחיות ביחד, כך לוקח זמן גם לפרק את היחסים. מומלץ להתייעץ ולהיעזר באנשי מקצוע שמתמחים בניהול משברים במשפחה, שיכולים לסייע לכם למצוא פתרונות שמתאימים ספציפית לכם ולמשפחה שלכם.
הכותבת: עורכת דין ומגשרת אפרת אנגל