מאת: עו”ד אברהם אלטלף, עו”ד ומגשר, מומחה בתחום הדין האישי
החלטתם להתגרש? נראה לכם שבן/בת הזוג מעוניין להתגרש? זה השלב שבו עליכם לבחור עורך דין שייצג אתכם בהליכי הגירושין. הליכי הגירושין, הם הליכים משפטיים מורכבים ולא פשוטים. בנוסף, מדובר בתהליכים נפשיים ואמוציונליים המלווים אתכם בשלב זה בחיים. לכל פעולה שתעשו או שיעשה בן הזוג השני, יכולה להיות משמעות חשובה בהליכי הגירושין, ולכן חשוב לא לעשות שום צעד או פעולה כל שהיא ללא קבלת ייעוץ מעו”ד מומחה בתחום.
כדאי מאוד לאסוף מידע כללי ראשוני, ממקורות אמינים ומקצועיים ככל האפשר, כמו אתרי אינטרנט של עו”ד לגירושין, מהם תוכלו לקבל רקע כללי על התחום הזה כדי שתוכלו לשאול את עוה”ד שאלות ממוקדות. כמו כן, אם תצטיידו בידע מוקדם, המידע המקצועי שתקבלו מעוה”ד לגירושין שתבחרו, יהיה יותר ברור לכם.
דרכים לניהול הגירושין
בתחום הגירושין, כמו בהרבה תחומים משפטיים אחרים, ישנן דרכים שונות לניהול ההליכים עצמם. ניתן לומר כי קיימות שלוש דרכים לניהול הליכים אלה:
- הראשונה והמוכרת ביותר היא ניהול ההליכים בבית המשפט או בבית הדין הרבני.
- הדרך השניה הינה דרך הגישור
- הדרך השלישית הינה גירושין בשיתוף פעולה
באופן עקרוני ניתן לומר כי כל מחלוקת שניתן ליישב בדרכי שלום ובהסכמה, עדיפה על כל דרך משפטית אחרת. יתרה מזו, ניתן לומר שכל פתרון אשר ניתן להשיג בדרכי שלום, עדיף וטוב יותר מכל תוצאה אחרת המתקבלת בבית המשפט, לאחר דיון משפטי ארוך ומייגע.
חלק מעו”ד לגירושין, מתמחים בכמה דרכים אלטרנטיביות לניהול הליכים אלו, וחלק אחר מעורכי הדין לגירושין, פועלים ומייצגים רק באחת מהדרכים. לכן מומלץ מאוד לבחור בעו”ד לגירושין, המתמחה בכמה שיותר דרכים, ויוכל לנתב את ההליכים לדרך הטובה ביותר עבורכם, ולא להיות מובלים על ידי עו”ד לדרך אחת בלבד, שרק בה הוא מתמחה.
שכר הטרחה בהליך הגירושין
נושא נוסף שחשוב לקחת בחשבון, זו שאלת גובה שכר הטרחה שתתבקשו לשלם במסגרת הליכי הגירושין. שכר הטרחה נגזר משני גורמים עיקריים: האחד הוא סוג ההליך שתבחרו לנהל בו את הליכי הגירושין, והשני הוא תעריף שכר הטרחה של עוה”ד לגירושין שתבחרו. ניתן לומר בצורה די ברורה, שהליכי גישור והליכי גירושין בשיתוף פעולה הם זולים יותר, ובמקרים רבים בצורה משמעותית מההליכים המתנהלים בבית המשפט ובבית הדין הרבני.
יש לכך כמה וכמה סיבות: שתי הסיבות העיקריות הן שבהליכים משפטיים בביהמ”ש ובביה”ד, נדרש להכין הרבה מאוד חומר משפטי מראש, ותוך כדי התהליך. הסיבה השנייה היא שההליכים בביהמ”ש ובביה”ד, נוטים להמשך זמן רב ולגרור אחריהם הליכים נוספים או תביעות חדשות, ערעורים וכדומה.
הליכי גישור או גירושין בשיתוף פעולה, אינם דורשים הכנה של כתבי טענות ומסמכים כתובים כמו כתב תביעה, כתב הגנה וכדומה, הם פחות פורמליים והם מתנהלים בקצב הרבה יותר מהיר וענייני.
גורם נוסף ובעל משמעות לא פחותה הוא הקשר האישי שנוצר ביניכם לבין עו”ד לגירושין אותו תבחרו. עו”ד לגירושין, הופך להיות יועץ קרוב ביותר אליכם במשך תקופה לא קצרה ומשמעותית בחייכם. יתרה מזו, היועץ מעורב בנושאים האישיים ביותר שלכם, שבדרך כלל אינם חשופים לאחרים. אתם חייבים להרגיש נוח עם עו”ד לגירושין אותו בחרתם, להכיר במקצועיות שלו, להיות מסוגלים לסמוך עליו ועל ההמלצות המקצועיות שיתן לכם, ולתת בו את מבטחכם.