במידה והחלטתם להתגרש, מומלץ לקחת בחשבון את ההשלכות על מצבם הפסיכולוגי של הילדים, ועל ההשפעה על מערכות הזוגיות שיכול להיות להם בעתיד. הליכי גירושין בשיתוף פעולה בשילוב ייעוץ וליווי רגשי, יכולים לעזור לנוע הרבה קשיים עתידיים שצפויים לקרות, במידה וההורים לא יודעים איך להתנהל נכון מבחינה אמוציונלית, כלכלית והתנהגותית אל מול הילדים.
ההמלצה היא תמיד להשאיר את הילדים כמה שיותר רחוק מהקונפליקט בין בני הזוג, שכן מההורות לא ניתן להתגרש, ולכן המתגרשים יצטרכו לנהל תקשורת כלשהי. מערכת היחסים עם הילדים, תימדד בעיקר ברמה שבה יוכלו בני הזוג להפריד בין המטענים הרגשיים שנוצרו במערכת היחסים, לבין היחסים עם הילדים כהורים. קיימים כמה דפוסים של יחסי הורים אשר משפיעים כל אחד בדרכו, על מצבם הפסיכולוגי של הילדים:
דפוסי ההורים: זוגיות מנוכרת – מצב שבו ההורים לא מפרידים בין ההורות לבין הקונפליקט שלהם בזוגיות, ובכך הם מתנתקים אחד מהשני וכמו כן, מרחיקים את הילדים מבן הזוג השני. דפוס זה משפיע על הילדים בכך שהוא מקשה עליהם להאמין לאנשים, וכך נפגעת היכולת שלהם לתפקד באופן עצמאי בעולם. זוגיות מבולבלת – מצב בו בני הזוג אינם עקביים ביחסים שלהם, מתנתקים וחוזרים לקשר לסירוגין. ילדים במערכת יחסים כזו, נוטים לא לסמוך על אנשים או קשיים ביציבות זוגית. זוגיות מרעילה – מדובר במקרים שבהם ההורים מערבים את הילדים בסכסוך הזוגי. הילד במקרה הזה משמש ככלי להעברת תוקפנות והסתה כלפי בן הזוג השני. יחסים כאלה יוצרים קשר רדוד עם אחד ההורים, וזה עלול בקשרים חברתיים אצל הילדים, חוסר ביטחון והתקפי זעם. זוגיות בהשלמה – הורים אשר הבינו כי טובת הילדים קודמת להכל. הם נותנים אחד לשני חופש בניהול מערכת היחסים עם הילדים ושניהם בעלי משקל החלטות זהה, עם תקשורת עקבית.
לפי איה שמידט, מגשרת ופסיכותרפיסטית מקבוצת הסכמות, חשוב לתת את תשומת הלב לגיל הילדים. כל ילד, גם ילדים בשנות העשרים ומעלה, מגיבים בכאב ובלבול לגירושי ההורים. אלו שהיו עדים למריבות רבות בין ההורים וחוו קונפליקט הורי מתמשך, לצד הכאב, דווקא יחושו הקלה מסוימת. דווקא ילדים בוגרים אשר הגירושין נופלים עליהם בהפתעה, יכולים לחוש שעולמם הערכי והבסיסי התערער. ההורים הציגו בית בו הכל מתנהל כשורה, ותחושה של “בבית הכל בסדר”, אך למעשה מתחת לאפם של הילדים, התרחשה רעידת אדמה והם לא היו ערים או מוכנים לכך. אם הבסיס הזה היה רעוע כל הזמן והם לא שמו לב, אז למה ולמי אפשר באמת להאמין? מצד שני, קיים גם מצב שבו ההורים שיתפו את אחד הילדים או שניהם בקונפליקט והם נהיו “קצת הורים” להוריהם. זו מעמסה רגשית כבידה אשר יוצרת קשיים רבים לילדים בהמשך הדרך.
הליך של גירושין בשיתוף פעולה וייעוץ רגשי, מספק למתגרשים את כל הכלים, על מנת לעבור את תהליך הגירושין בשלום, מבלי להיגרר לעימותים מויתרים ומבלי לפגוע באמון ומצבם הפסיכולוגי של הילדים