מאת: אביה שטיין קורלנד, עו”ד נוטריון ומגשרת
בכדי לדעת איזה הליך נכון לבני הזוג השונים, ריכזתי את השאלות העולות, טרם בחירת ההליך למשפחה שלכם.
1. מי שולט בתהליך?
בגישור, הזוג שולט בתהליך בליווי של מגשר ניטרלי, בהליך של גירושין בשיתוף פעולה עורכי מנהלים את מו”מ לשני הצדדים, ובני הזוג שולטים בתהליך. לעומת זאת, בבית משפט, מי ששולט בתהליך הוא השופט ולא הצדדים.
2. כמה התהליך עולה?
בגישור העלויות הן נמוכות מאחר ויש מגשר אחד בתהליך, ואילו בהליך של גירושין בשיתוף פעולה העלויות סבירות, ונמוכות בהרבה מעלויות בית המשפט. מודל הצוות בבסיס התהליך, מוסיף ערך של שימוש במומחים (מטפלים וכן מומחים כלכליים). השימוש במומחים משתנה בין תיק לתיק, ואילו בבית משפט העלויות אינן ניתנות לחיזוי וגמישות בהתאם לרמת הקונפליקט.
3. מידת התקשורת בין בני הזוג?
בהליך גישור, מידת התקשורת היא ברמה טובה. בני הזוג משוחחים ביניהם ומאפשרים קיום דיאלוג. בהליך של גירושין בשיתוף פעולה, במידה ואין תקשורת פתוחה בין בני הזוג, צוות המומחים מלמדים ומסייעים לבני הזוג לקיים תקשורת יעילה. בבית המשפט, בני הזוג מתקשרים ביניהם באמצעות עורכי הדין של כל צד. במצב כזה, אין כלל תקשורת בין בני הזוג.
4. מהו לוח הזמנים?
בהליכי גישור ובגירושין בשיתוף פעולה, הזמן וקצב ההתקדמות של ההליך, נקבע ע”י בני הזוג, עם לוח זמנים קצר. לעומת זאת, בבית משפט לוח הזמנים מוכתב ע”י השופט.
5. האם נעשה שימוש במומחים חיצוניים?
בהליך של גישור, במידת הצורך, ניתן לצרף מומחים חיצוניים בתחומים מגוונים. בהליך גירושין בשיתוף פעולה, המומחים מועסקים בצוות משותף, מובנה, ומספקים מידע והדרכה וסיוע להגעה לפתרונות בתחומים השונים (מומחים רגשיים, מומחים פיננסים וכדומה). בבית המשפט יש מקום למומחים בדרך כלל מכל צד, ולעיתים בית משפט יבחר למנות מומחה ניטרלי.
6. ייצוג משפטי
בהליך גישור, העו”ד הוא ניטרלי ולא מייצג אף אחד מהצדדים. בגירושין בשיתוף פעולה ובבית המשפט – לכל צד יש עו”ד המייצג אותו.
7. שליטה בתהליך
בגירושין בשיתוף פעולה וכן בגישור, לזוג יש שליטה מלאה בתהליך, וכן בקבלת החלטות הסופיות. בהליך גירושין בבית המשפט, אין לזוג שליטה בתהליך. מועדים והחלטות נקבעים ע”י שתי ערכאות שיפוטיות.
8. שמירה על מערכת יחסים ושיקומה
“מלחמת בתי המשפט”, מסלימה את מערכת היחסים ומותירה “צלקות” אצל כל אחד מבני הזוג. בגירושין בשיתוף פעולה, באמצעות הצוות הרב מקצועי, יקבלו הצדדים את הייעוץ התמיכה וההדרכה, על מנת לשמור על מערכת יחסים טובה ותקינה. בגישור, במקרה הצורך, המגשר ממליץ לבני הזוג על יועץ חיצוני שמלווה את הזוג, כגון יועץ משפחתי, זוגי וכלכלי.
לסיכום – במידה וקיימת קיימת תקשורת פתוחה והדברות בין בני הזוג, רצוי לפנות להליך של גישור. אם לא קיימת תקשורת בין הצדדים ו/או קיימים פערים מהותיים בין בניהם, רצוי לפנות להליך של גירושין בשיתוף פעולה, אשר מאפשר להגיע להסכם כולל באמצעות הצוות בתהליך (עו”ד יועצים ומומחים כלכליים). בכל מקרה בשני התהליכים, פתרון הסכסוך יתנהל מחוץ לבית המשפט. במידה ואין תקשורת כלל ורמת הקונפליקט גבוהה, הסכסוך יתנהל בסופו של דבר בבית המשפט.
בחרו נכון- אל תהפכו את הליך הגירושין שלכם למלחמה, במקום זאת הפכו אותו לדרך חדשה עבורכם ועבור המשפחה שלכם.
אביה שטיין קורלנד, עו”ד נוטריון ומגשרת העוסקת בדיני משפחה, צוואות וירושה וגירושין בשיתוף פעולה.