טיפול אישי
טיפול אישי הוא תהליך טיפולי ייעוצי אשר מטרתו לקדם את רווחתו הנפשית של הפרט. דרך הטיפול ניתנת לאדם הזדמנות להבין את עצמו טוב יותר, לחזק את עצמו ולשפר את איכות חייו.
אנשים פונים לטיפול במקרים הבאים:
- כאשר קיים פער גדול בין ניהול החיים בפועל ובין הדרך שבה ברצונם לנהל את חייהם.
- כאשר הם חווים שינויים בחיים כמו: מוות, גירושין, מעברים ושינויים במהלך החיים הרגיל.
- כאשר קיים קושי ביחסים בין הפרט לבין הסביבה.
- כאשר הם חווים קונפליקטים פנימיים וחיצוניים.
- כאשר הם רוצים ליצור ולבנות זוגיות ומתקשים ולא מצליחים בכך.
- כאשר הם שואפים לשינוי ולא יודעים איך לבצע זאת.
בתהליך הטיפולי משתמש המטפל במגוון גישות טיפוליות, המבוססות על הידע והכלים שרכש ותפיסת עולמו, באמצעים מילוליים, לא מילוליים ויצירתיים. הטיפול מתבצע על ידי אנשי מקצוע מתחום הפסיכולוגיה, פסיכותרפיה ועבודה סוציאלית, אשר למדו שנים רבות והוכשרו בתחום. במהלך הטיפול נפגשים המטופלים עם המטפל למפגשים קבועים במהלך השבוע המוסדרים מראש. הצלחת הטיפול תלויה במספר גורמים: הקשר והאמון שנוצר בין המטפל למטופל, מיומנויות המטפל, המוטיבציה וההתמדה של המטופל.
טיפול זוגי
טיפול/יעוץ זוגי הינו תהליך שמטרתו לסייע בפתרון הקשיים והקונפליקטים בקשר הזוגי, במצבים בהם בני הזוג אינם מצליחים להתמודד איתם בכוחות עצמם. זוגיות היא מערכת יחסים דינאמית ומשתנה. ישם זוגות שבמהלך השנים מוצאים את עצמם מרוחקים זה מזה וחווים בדידות, מצוקה, אכזבה ותסכול. טיפול זוגי נעשה בהנחיית מטפל. המטפל תומך בזוג בברור מקור הקונפליקט ביניהם, ומאפשר לבני הזוג להכיר את הרגשות והצרכים של כל אחד מהם. המטפל מסייע לזוג להבין את ה”ריקוד הזוגי” שלהם, כלומר את הדינאמיקה ביניהם שמשמרת את הבעיה.
במהלך הטיפול בני הזוג לומדים להקשיב זה לזה ולתקשר באופן יעיל, מכבד ומקרב. כמו כן, ניתנת להם הזדמנות להתבונן על הבעיות מנקודת מבט אחרת המאפשרת שינוי בתחושות ומציאת דרכים חלופיות להתנהגות. זוגות המתלבטים לגבי עתיד הקשר, יכולים במהלך הטיפול לקבל החלטה האם הם מעוניינים לעשות שינוי כדי להמשיך בקשר מיטיב יותר או להיפרד באופן מכבד תוך ליווי מקצועי ותומך של המטפל. מטפל זוגי מקצועי הינו מטפל שהוכשר והוסמך לכך על ידי האגודה לטיפול משפחתי וזוגי. ב”הסכמות” כל המטפלים מוסמכים, מקצועיים ובעלי ניסיון עשיר .
מתי כדאי לפנות לטיפול זוגי?
בין בני זוג יש: כאשר בעיות בתקשורת •
- מאבקי כוח • מריבות תכופות • כעס ומתח מתמשך
- היעדר שותפות בחיי היומיום
- תחושת ריחוק וחוסר אינטימיות
- משבר בגידה
- בעיות ביחסי מין • בעיות עם משפחת המוצא • נישואים שניים/פרק ב’
- קשיים הקשורים למעברים במעגל החיים (כגון הולדת ילד ראשון, כניסת ילדים למערכת החינוך, יציאת הילדים מהבית, מחלה/מוות של אחד מבני הזוג) וכד.’
הטיפול בדרך כלל נעשה עם שני בני הזוג אך ניתן לשפר באופן ניכר את הזוגיות גם על ידי טיפול באחד מבני הזוג.
טיפול בילדים
כאשר ילד מגלה מצוקה רגשית הנמשכת זמן ארוך והמערכת הנמצאת סביבו אינה מצליחה לסייע לו להתמודד באופן יעיל עם קשייו – כדאי לפנות לטיפול.
דוגמאות למצבים בהם כדאי להציע לילד ללכת לטיפול :
- מצוקה רגשית הבאה לידי ביטוי באופן מילולי, בעצב, בהיעדר פעילות ההולמת את בני גילו.
- כשעולים קשיים חברתיים, בדידות חברתית, היעדר מיומנויות חברתיות, או התנהגויות חברתיות אשר אינן תואמות את הצרכים והגיל.
- כאשר קיימת רגרסיה פתאומית כמו הרטבה מחודשת או נסיגה להתנהגות ילדותית.
- כאשר הילד מפגין התנהגויות כמו חוסר גבולות, קשיים במסגרת החינוכית, ביטויים של אלימות פיזית ו/או התנהגותית (התקפי זעם למשל.)
- כאשר קיים קושי להתמודד עם שינויים בחיים כמו – גירושין, מוות במשפחה, מעבר דירה ועוד.
טיפול בילדים משלב בדרך כלל טיפול בילד והדרכה הורית. במסגרת הטיפול הילד יכול לבטא את עצמו, את רגשותיו, את הקונפליקטים איתם הוא מתמודד (פנימיים וחיצוניים,) ואת מצוקותיו האחרות.
הטיפול נעשה דרך משחק, באמצעים אומנותיים, בדיבור ישיר או בדיבור עקיף. כאשר נוצר אמון בין הילד והמטפל, המטפל יכול לסייע בידיו לשנות דפוסי חשיבה, תפיסות עולם, דפוסי התנהגות ודפוסי מערכות יחסים אשר פוגעים בתפקודו ובאיכות חייו.
ההדרכה ההורית המלווה את הטיפול מכוונת לסייע בידי ההורים להבין לעומק את קשייו של הילד, לשפר את הקשר עמו ולתת להורים כלים להתמודד עם הקשיים שהילד עובר ולעזור לו.