מאת: אורי וולף, כלכלן ויועץ כלכלי ופיננסי
לאחרונה השתתפתי בהליך גירושין בשיתוף פעולה, אשר נערך במסגרת קבוצת “הסכמות”. לאחר שנדונו וסוכמו כל הנושאים הקשורים במשמורת, מזונות וכד’, נותרה פתוחה שאלת האיזון הכלכלי של העסקים המצויים בבעלות בני הזוג. שני בני הזוג הם אנשי עסקים. לבעל הייתה החזקה לא גדולה בחברת בניה מצליחה, ולאישה בעלות של מחצית מחברה העוסקת בגיל השלישי.
שניהם באו להליך מצוידים בחוות דעת לגבי שווי החברות שבבעלותם, לכל אחד הייתה הערכת שווי של החברה שלו, וכן התייחסות להערכת השווי של החברה בבעלות הצד השני. התבקשתי לסייע באיזון המשאבים, אך ללא חזרה לשלב הכנת הערכות שווי מפורטות.
לאחר שעיינתי בחוות הדעת ולמדתי את החומר, כינסתי פגישה יחד עם הצוות אשר השתתף בהליך (שני עורכי הדין והיועץ הרגשי) יחד עם בני הזוג. ניתחתי בפניהם בפירוט את חוות הדעת אשר הוכנו והצבעתי על אי דיוקים ועל הערכות מוטות, אשר היו כלולות בכל אחת מהן. ראיתי שבני הזוג מקשיבים בתשומת לב והבחנתי אף בנטייה להסכים איתי, במידה זו אחרת, בניתוח ובהערכות.
לשאלתם – “טוב, אז מה ניתן בעצם לעשות בשלב זה?” הצעתי להם שתי חלופות: האחת – עדכון כללי של שתי חוות הדעת על בסיס הערכות אותן אגבש, הליך העשוי להימשך כחודש ימים לערך, או, לחילופין, מתן הערכה מיידית לסדרי גודל השווים, על בסיס המידע המצוי בפני. הואיל ובני הזוג נטו לקבל את דעתי הראשונית לגבי חוות הדעת, הם המשיכו והסכימו לשמוע את חוות דעתי במקום, אולם ללא מחויבות מראש לקבלה או הסכמה כלשהי.
על בסיס כלל המידע שהיה בפני, אשר נכלל בחוות הדעת הקיימות, הסברתי להם בפירוט, מה להערכתי סדרי הגודל הנכונים של שווי החברות שבבעלותם, וכמובן מה שווי החזקותיהם בכל אחת מהחברות. כבר תוך כדי מתן ההסברים, הבחנתי בהבעות של התחלת הסכמה, הן מצד הבעל והן מצד האישה. ולתדהמתי, לאחר שסיימתי, הסתכל הבעל בעיני האישה תוך שהוא חושב, ואמר לה “אז שנסכם כך, מה את אומרת?” האישה חשבה, ולאחר מכן השיבה לו מבט לעיניו ואמרה “אתה יודע מה, אני מוכנה, אבל בהגדלה של 10%”. הבעל בחן את האישה פעם נוספת ולבסוף אמר “מוכן. סגרנו”. שניהם פנו כל אחד לעורך הדין שלו, ולאחר שאלה הנהנו בראשיהם, פנו זה לזו, לחצו ידיים, חייכו והרימו כוסית יחד עם יתר חברי הצוות.
המקרה מצביע על יכולתם של חברי קבוצת “הסכמות” להעביר את בני הזוג הליך פרידה מכובד באמצעות שיטת ה”גירושין בשיתוף פעולה” המתנהלת בהסכמה וללא צורך בבתי משפט.
אורי וולף – כלכלן בכיר ומומחה בהערכות שווי חברות ועסקים, מוכשר בהליך גירושין בשיתוף פעולה וחבר קבוצת “הסכמות”